Keresés:
    
 
 
 
Főoldal Képek beküldése
   
Digitális képek beküldése Nyomtatás Elküldés emailben
A Meteorhoz és rovataihoz egyre több digitális felvétel érkezik, így nagyon időszerű, hogy az utóbbi évek tapasztalatai alapján rögzítsük azokat az általános szabályokat, melyek betartása elősegíti a beérkezett anyagok hatékonyabb feldolgozását.

A digitális technikai forradalom eredményeként gyökeresen átalakultak az amatőrcsillagászok észlelési és kommunikációs lehetőségei. A CCD-kamerák, majd a webkamerák és a digitális fényképezőgépek térhódításának köszönhetően a csillagászati felvételek immár az amatőrök körében is szinte kizárólag digitális módszerrel készülnek, a képek „kidolgozásának” helyszíne már régen nem a fotólabor, hanem a számítógép, a felvételek továbbítása pedig elektronikus levélben történik. A Meteorhoz és a rovataihoz egyre több digitális felvétel érkezik, így nagyon időszerű, hogy az utóbbi évek tapasztalatai alapján rögzítsük azokat az általános szabályokat, melyek betartása elősegíti a beérkezett anyagok hatékonyabb feldolgozását.

A képek formátuma

Az amatőrcsillagász gyakorlatban elterjedt formátumú képeket fogadjuk: pl. tiff, jpeg. A jpeg formátumú fájloknál a lehető legjobb képminőséget adó tömörítést kérjük alkalmazni. Winword dokumentumba illesztett képeket nem tudunk fogadni!

A fájlnevek adattartama

A beérkező észlelések rendszerezését nagyban elősegíti, ha a fájlnevek a felvétel minden fontosabb adatát tartalmazzák. A rovatok összeállításakor nagyon sok „dscn*.jpg”, „kep.jpg”, „hold.jpg” stb. elnevezésű képfájllal kell „megküzdenünk”. Ezekből az elnevezésekből nem derül ki sem az észlelés időpontja, sem az észlelő neve, sem pedig a használt műszer, holott legalább ezek az információk alapvetően fontosak lennének. A képeket mindenkor „össze kell párosítani” az elektronikus levélben közölt adatokkal – de sokszor az alapvető adatok is hiányoznak. Mindez igen munkaigényes, és sok hibalehetőséget rejt magában.

Mindezen visszatérő hiányosságok kiküszöbölése érdekében az alábbiakat javasoljuk észlelőinknek:

A beküldött fájl neve minden esetben tartalmazza a fotózott objektum vagy jelenség rövid nevét, elkészítésének napját és időpontját UT-ban, valamint az észlelő felismerhető nevét, esetleg „névkódját. Például egy 2006. augusztus 19-én 09:18 UT-kor készült Nap-felvétel fájlneve így nézzen ki pl.: nap_20060819_0918_bucsig.jpg. Természetesen a fenti rendszer logikáját követve megadhatjuk a használt kamera és távcső adatait is, azonban a fájlnevekben legalább a példaként feltüntetett információk legyenek megadva!

Figyelem! A fájlnév ne tartalmazzon nagy betűket, ékezetes karaktereket és szóközöket, valamint a különböző paraméterek elválasztásakor minden esetben az alsó vonást használjuk. Ezekre a képek internetes megjelenítése miatt van szükség. Már ezzel a pár apró dologgal nagyban segíti mindenki a rovatvezetők munkáját.

Digitális észlelőlap

Az adatokat a digitális észlelőlappal küldjük be. Az adatlap egy egyszerű szöveges fájl, mely az összes szükséges paramétert tartalmazza, amire egy észlelésnél szükség lehet. Az adatlapot közvetlenül az észlelés után célszerű kitölteni, mert könnyen előfordulhat, hogy néhány adatot (pl. az expozíciós időt) később már nem lehet előkeresni. A későbbi azonosítás érdekében a txt fájl neve egyezzen meg a kép nevével, és minden esetben a képpel együtt legyen elküldve. A fájl legfrissebb verziója letölthető az Észlelőlap menüben. Az adatlap változásainak nyomon követése érdekében a fájl legelején jelezzük az adatlap verzióját.

Alább egy helyesen kitöltött digitális észlelőlap látható. Néhány mező mellé megjegyzésekbe foglaltuk, hogy mire kell ügyelni.

V2.2
Észlelő: Kókusz István
Észlelés helye: Koboz, lakótelepi erkély
Lakóhely: Koboz, Virág u. 42.
Észlelő e-mail címe: Ez az e-mail cím védve van reklámlevelek ellen. Javascript-re van szüksége, hogy megnézze.
Szakcsoport: Hold
Dátum: 2005.08.14.
Idő (UT): 19:00
Átlátszóság: 3 ; az átlátszóságot és a nyugodtságot is számszerűen adjuk meg
Nyugodtság: 4
Hőmérséklet: 13 °C ; CCD esetén a chip hőmérséklete, egyébként a külső hőmérséklet
Objektum neve: Copernicus-kráter, dómok a Copernicustól DNy-ra ; az észlelésben szereplő objektumokat adjuk meg (Kepler, Szaturnusz, telehold, holdkorong, M101 stb.)
Távcső adatai: 100/1000 refraktor
Szűrő: -
Fókusznyújtó tag fajtája, nyújtás mértéke: 2x barlow
Észlelés módja: primer fókusz ; primer fókusz, okulár projekció, alapgép stb.
Nagyítás: -
Kamera/fényképezőgép/CCD kamera: Philips ToUcam Pro
Érzékenység/gain: 90% ; digitális gépeknél pl. ISO400, webkameránál a gaint csúszka állása (100% a maximális erősítés)
Kép exponálási ideje (s): 1/40
A felvétel teljes időtartama (s): 30
Frame/sec: 10
Képrögzítő program: K3CCD
Képfeldolgozó program/ok: Registax V3, Photoshop 7.0
Felhasznált képkockák száma: 524
Megjegyzések, rövid leírások: ; egy igazi észleléshez méltó leírást készítsünk
A felvétel készítésekor már egy fátyolfelhő volt a Hold előtt, így nagyon fel kellett nyomnom az erősítést, de azért így is látszott néhány alakzat. Még tiszta időben, 200x-os nagyítást használtam a terület vizuális átnézéséhez. Nagyon jól nézett ki a Copernicus: szépen látszott a teraszos szerkezete és a központi csúcsa, árnyék csak a keleti perem mellett volt. A terminátor közelsége miatt szinte egybeolvadtak a Copernicustól DNy-ra lévő dómok, de azért el lehetett őket különíteni egymástól. A fotó készítése után pár órával újra teljesen derült volt az ég, ezért újra átnéztem a területet. Akkor már sokkal jobban látszottak a dómok. Végül mindegyiket nagyon könnyen észre lehetett venni. A keleti oldaluk világosabb volt, míg a nyugati felük sokkal sötétebb.

A kép kinézete, adatok elhelyezése

Fordítsunk figyelmet a képek esztétikai megjelenésére. Ne legyenek ferde bolygó-, vagy éppen holdkorongok és nagy üres területek. Ha a felvétel készítője fontosnak tartja, az ábrázolt égboltrészen, a kép „hasznos” látómezőjén kívüli területen külön feliratozással is elláthatja az égtájakat is. Tehát a csillagos égi hátteret vagy a Hold krátereit semmiképpen ne írjuk tele különféle információkkal! Az így feliratozott képeket nyomdai közlésre nem tudjuk elfogadni.

A képfájlok mérete

A számos beérkező felvétel miatt lehetőség szerint mindenki törekedjen arra, hogy egy-egy kép mérete ne haladja meg a 2 megabájt méretet. A képek beküldhetőek akár csomagolt zip, akár arj formátumban.

Beküldési határidő: folyamatos!

A számítástechnikának köszönhetően egy frissen készült kép szinte azonnal elküldhető! A rovatok gyorsabb, rugalmasabb összeállításakor is segítséget jelent, ha minél előbb megérkeznek hozzánk a felvételek. A legszebb képeket internetes oldalainkon folyamatosan megjelenítjük.