Meteor képgaléria
2001. július-augusztus

Csillagászat bélyegeken



01 02 03 04 05 06
07 08 09a 09b 09c 09d
09e 09f 10 11 12 13
14a 14b 14c 14d          

A világ bélyegkiadása nem feledkezett meg a múlt tudósairól, köztük a csillagászat területén fontosat és maradandót alkotó elődeinkről, akik tevékenységükkel kiérdemelték, hogy arcképük bélyegen is legyen megörökítve. A megfigyelő csillagászat műszerei, az univerzum látványos alakzatai, az égbolt, a Nap, a bolygók, az égi jelenségek ugyancsak megtalálhatók a legkülönfélébb országok filatéliai kiadásának sorában. Az alábbi összeállítás természetesen csak ízelítő lehet a csillagászati bélyegek gazdag világáról. A csillagászat és a bélyeggyűjtés iránt érdeklődők teljesebb válogatást találhatnak honlapomon, a következő Internet-címen: http://www.extra.hu/ asteroid/stamps.htm

A bélyegkiadás figyelmét felkeltették a már múzeumban látható csillagászati eszközök is, erről egy mutatós sorozat jelent meg Angliában. Ugyancsak érdekes sorozat a nulla délkört (Greenwich), különféle megjelenítésben ábrázoló kiadás, valamint a Newton-törvényeket bemutató összeállítás.

Bemutatásra kerül néhány földi távcső is, például az USA kiadásában megjelent bélyegen a Palomar-hegyi 5 méteres nagy teleszkóp, a chilei La Silla Obszervatórium, a Cerro Colan obszervatóriuma, az akkor még csehszlovákiai ondrejovi csillagvizsgáló, de francia földön a Nancyban működő rádiótávcsőre büszkék, angol honban pedig Joddrell Bank rádiótávcsöve viszi el a pálmát.

Írország a Hubble Űrtávcsövet örökítette meg bélyegen, míg az Egyesült Államok a Hubble Űrtávcsővel készült felvételekből válogatva öt bélyegből álló sort adott ki.

1957–58-ban a Nemzetközi Geofizikai Év során, az akkori napfogyatkozás alatt értékes megfigyelések születtek a napkoronáról, a napkitörésekről. Csehszlovákia, az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Magyarország is bélyegeken emlékezett meg e jelentős nemzetközi együttműködésről. 1963–64-ben megismételték ezt a gyümölcsöző nemzetközi együttműködést (a Nyugodt Nap Nemzetközi Évei), így újra érdekes, témába illő bélyegek kiadása történt, például a volt NDK-ban.

A teljes napfogyatkozás hálás téma a bélyegkiadásban, mert nagyon sok vele kapcsolatos bélyeg és blokk jelent meg világszerte. Az első ezek közül is az 1942-ben Mexikóban kiadott bélyeg, a február 17-i teljes fogyatkozás kapcsán. Az 1961. február 15-i fogyatkozásról Románia, az 1965. május 30-i fogyatkozásról a Cook-szigetek, az 1970. március 7-i fogyatkozásról Mexikó, az 1973. június 30-i fogyatkozásról Mauritánia, Niger, Szenegál, az 1983. június 11-i fogyatkozásról Indonézia, az 1988. szeptember 11-i fogyatkozásról a Fülöp-szigetek, az 1991. július 11-i fogyatkozásról Costa Rica, Mexikó, El Salvador, az 1994. november 3-i fogyatkozásról Bolívia, Paraguay, az 1995. október 24-i fogyatkozásról Thaiföld, Vietnam, az 1997. március 9-i fogyatkozásról Mongólia, az 1998. február 26-i fogyatkozásról Aruba, Montserrat, a Holland Antillák, az 1999. augusztus 11-i fogyatkozásról Franciaország, Irán, Magyarország, Románia is adott ki bélyeget.

Sarki fényt (aurórát) ábrázoló bélyegek is jelentek meg. Például az 1965-ös antarktiszi japán expedíció útja alkalmából a földrészt és egyúttal az égen lebegő sarki fényt ábrázoló japán bélyeg látott napvilágot. A British Antarctic Territory kiadásában a napszelet és a magnetoszférát ábrázoló bélyeg jelent meg. Ugyancsak sarki fényt ábrázoló bélyeg jelent meg szovjet kiadásban a Nemzetközi Geofizikai Év alkalmából. Grönland sem marad el a többiektől: a Nagymedve és a Polaris közt lebegő északi fényt ábrázoló bélyeget jelentetett meg.

Állatövi csillagképeket ábrázoló, mutatós bélyegsorral rukkolt ki San Marino. Románia a Naprendszer égitestjeit bemutató, egy blokkból és hat bélyegből álló látványos sort adott ki.
Egészen friss, 1999-es német bélyegsorozaton látható az Androméda-köd 6 cm-es hullámhosszon készült felvétele, háttérben a vizuális fényképfelvétellel, majd 11 cm-es hullámhosszon részlet a Hattyú csillagképből, háttérben az 1801-es Uranographia-beli ábrázolással. A következő bélyegen a ROSAT röntgentávcső felvétele a Vela csillagképbeli szupernóva-maradványról, azután a Shoemaker–Levy 9 üstökös tragédiájáról, a Jupiterre való zuhanásáról láthatunk képeket. Végül egy montázs az égi röntgensugárforrásokról, háttérben a Tejút egy részletével.

Az ember nem is gondolná, hogy az űrkutatással kapcsolatos filatéliai kiadások mellett világviszonylatban ennyi bélyeg jelent meg csillagászattal kapcsolatban. Színpompás látványt nyújt az évfordulókhoz kötődő, elsőnapi emlékbélyegzővel ellátott levelezőlapok és borítékok (FDC-k) kavalkádja és kimeríthetetlen ötletessége.

Egy rövid cikk keretében nehéz bemutatni mindezt a varázslatot, a néhány, a képmellékletben közölt bélyegkép csak ízelítőnek tekinthető abból széles, de korántsem teljes választékból, amelyet a világ bélyegkiadása kínál.

Tuboly Vince

A téma iránt érdeklődőnek ajánljuk még Szatmáry Károly honlapját, melyen magyar kiadású csillagászati és űrkutatási bélyegek tekinthetők meg (linkgyűjteménnyel): http://www.jate.u-szeged.hu/jate/central/obs/ismeret/belyeg/magyarok.html


Vissza a Meteor képgaléria főmenübe!
© Magyar Csillagászati Egyesület, 1998-2004.