Meteor képgaléria
2002. július-augusztus

Napórák



Visszalépés: Kezdőlap Léptetés:

n01_westend2

<

Éppen négy évvel ezelőtt jelent meg a Magyarország napórái c. könyv, melynek hatására és egyedi ötletek alapján azóta is terveztek, szerkesztettek, készítettek újabb napórákat. A napórák gyarapodására az 1999–2001-es évek eseményei (teljes napfogyatkozás, évezredzárás és -kezdés, az államalapítás millenniuma) hatottak. Az új kor új létesítményei (bevásárlóközpont-ok, üzletházak, autópályák, gyorséttermek) is napórákat „teremtettek”. Mindezt már több, napórákra szakosodott gazdasági társaság szolgálja ki, amelyek javasolják, terveztetik, elkészítik, azaz teljesítik a cégek (vagy magánszemélyek) napórák utáni vágyait.
Összeállításunkban az elmúlt években készült legszebb napórákról mutatunk be képeket, továbbá bemutatunk egy régi bergamói meridiánt is.

Budapest. XIII. ker. Váci út 1–3. A Westend Citycenter üzletközpont parkolóházának DNy-i falára festett napóra-kompozíció. Tucatnyi világváros neve és az ottani delelési idők olvashatók skáláján. 1999-ben tervezte és készítette Marton Géza. (Fotó: Mizser Attila)


Vissza a galériához!
© Magyar Csillagászati Egyesület, 1998-2004.