Keresés:
    
 
 
 
Főoldal Lapunkról
   
Lapunk története Konvertálás PDF-formátumba Nyomtatás Elküldés emailben
Szerző: Mizser Attila

1990-es évek

1990

90/1. Románia amatőrcsillagászatáért – a romániai forradalom után ismét szorosabbra fűzhettük a kapcsolatot határon túli amatőrtársainkkal. (A 80-as évek második felében a számukra postázott Meteor nem jutott el hozzájuk, ezért cselhez folyamodtunk: a rimaszombati csillagvizsgálón keresztül küldtük Romániába a Meteorokat. A szlovákiai feladó már nem volt gyanús, a címzettek megkapták küldeményeinket.)

90/2. Izrael amatőrcsillagászatáról írt beszámolót tagtársunk, Drucker Ezra.

90/3. A székelyudvarhelyi csillagvizsgáló vezetői kérik a magyar amatőrök segítségét (könyvek, videók parabolaantenna beszerzéséhez).

90/9. A nyár fényes üstököse a Levy 1990c, a címlapon Szeiber Károly felvételpárja látható. A képek a Meteor ’90 észlelőtábor során készültek, amikor az üstökös épp az M15 gömbhalmaz mellett haladt el.

90/10. Az AAVSO első európai találkozóján Brüsszelben több magyar amatőr is részt vett – beszámoló és csoportkép a rendezvényről.

A finnországi teljes napfogyatkozás megfigyelésére indított Uránia-expedícióról számol be Zajácz György. A borult idő miatt az észlelők nem láthatták a jelenséget.

1991

A három számjegyűre prognosztizált infláció miatt jelentősen megnöveltük a Meteor előfizetési díját (480 Ft-ról 700 Ft-ra). A szomorú eredmény: 200 előfizetőnket elveszítettük.

91/1. Vixen kontra Mizar – Babcsán Gábor tesztcikke két, hasonló teljesítményű távcsőről, a szovjet Mizarról és a japán Vixen 10 cm-es Newtonjáról. A Mizar egyetlen hibája az, hogy még a Szovjetunióban is nehezen szerezhető be.

91/2. Csillagászsorsok Sztálin alatt – a cikk a sztálini önkénynek áldozatul esett szovjetunióbeli csillagászokra emlékezik.

Hol kel fel a Hold? Zalezsák Tamás cikke egy BASIC nyelven írt számítógépes programot mutat be.

91/3. Konkoly Thege Miklós és az amatőrök. Bartha Lajos a 150 éve született Konkolyról emlékezik meg.

91/5. A címlapon Ábrahám Péter piszkés-tetői felvétele a 6 Cepről és a DG 174 jelű emissziós ködről.

91/6. Április 27-én emléktáblát avattak Nagyszalontán, Kulin György egykori lakóházán. Az emléktábla költségeit magyarországi amatőrök fedezték.

91/12. Van már Kulin Györgyről elnevezett bemutató csillagvizsgáló – Ponori Thewrewk Aurél arról számol be, hogy a gyulai TIT-csillagdát átkeresztelték.

1992

92/1. Az RV Tauri változócsillagokról ír hosszabb cikket Zsoldos Endre, egyike azon hazai hivatásos csillagászoknak, akik immár rendszeresen felhasználják adatainkat.

Vörös november – 1991. november 8-án rendkívül fényes, feltűnő sarki fényt észleltek az ország több pontján. 1958 óta nem látszott ilyen feltűnő sarki fény Magyarországról. A képmellékletben Sebők György sarkifény-fotója!

92/3. Látható-e a Vénusz sarlója puszta szemmel? Bartha Lajos cikke után többen is próbálkoztak a sarló szabadszemes megpillantásával – sikerrel.

92/5. A Nova Cyg 1992 szabad szemmel is jól látható, fényes 4 magnitúdós égitest volt februárban. A címlapon Iskum József felvétele látható a Nova Cyg-ről és környezetéről.

92/9. Megszületett a ma is ismert MCSE-embléma Sápi Csaba és Sebők György tervei alapján.

92/10. A Messier Klubban Bakos Gáspár rajza az M101-ről. A rajz Szitkay Gábor 44,5 cm-es Coulter Odyssey Dobsonjával készült. A távcső éveken át Ráktanyán, majd Ágasváron volt „szolgálatban”, amatőrök sokasága használhatta. (Köszönet érte, Gábor!) A 90-es évek a vizuális mély-ég észlelés aranykora volt hazánkban – a fejlődés nem kis mértékben köszönhető ennek a távcsőnek.

1993

93/1: ABCCD Etyeken – Dán András cikke a CCD amatőr hasznosításáról, saját tapasztalatai alapján. (A CCD-forradalom előszele már Magyarországon is érződik!)

93/3. A Meteor 200. száma, színes címlappal. (ESO-felvétel a Nagy Magellán-felhőről.)

93/4: Indul az Astrobase BBS! (Emlékszik még egyáltalán valaki, mit jelent a BBS? Akkor robbanásszerű információs forradalomként éltük meg, hogy csiga lassúságú modemmel kapcsolódhattunk a bajai számítógépre. Eközben rovatvezetőink közül csak háromnak volt otthon is vezetékes telefonja...)

93/5. Mit tud a Konica 3200? (És emlékszünk még erre az érzékeny, de rendkívül durva szemcsés filmre? Rózsa Ferenc, a cikk szerzője bizonyára...)

93/7-8. Emberközelben a CCD – Hegedüs Tibor cikke a forradalmian új képalkotó eszközről.

Az első híradás a Shoemaker-Levy 1993e üstökösről, mely 1994 júliusában a Jupiterbe fog csapódni.

Fényes szupernóvát fedeztek fel spanyol amatőrök az M81-ben. A maximumban 11 magnitúdós csillagot nálunk is sokan észlelték, jó fénygörbét tudtunk az adatokból rajzolni. A hátsó borítón: Lovas Miklós felvétele a szupernóváról.

93/10: Nemzetközi távcsöves találkozó Ausztriában. Az első híradást követő években magyar amatőrök sora kereste fel az osztrákok ITT-jét.

CCD-s tapasztalatszerzés Szegeden, felvétel az SN 1993J-ről. A szegedi amatőrök 63/840-es Telementorral és ST-4-es kamerával dolgoztak.

Az 1993-as Perseida-jelentkezést tízezrek követték figyelemmel, szerte az országban az MCSE felhívására. Kaszás Gábor a szegedi népvándorlásról számol be, cikkét azzal zárja, hogy „az MCSE életében történt valami, amit meg kellene ismételni”.

(Technikai kitérő: az 1993/9–12-es számok teljes egészében Ventura tördelőprogrammal készültek. Emlékszik még valaki erre a programra?)

1994

94/1. Idei közgyűlésünket április 16-án tartjuk, az immár „belakott” BME R Klubban. Először hirdetjük meg a Csillagászat Napját is, este a Planetáriumnál várjuk az érdeklődőket.

94/3. Távcsőépítés – Trabantból. Kocska Tamás félig komoly, félig komolytalan cikke a Trabant sajátos felhasználásáról.

94/4. Patkós László cikke a HST-ről, és a nagyjavítást követő első eredményekről. Újra színes címlappal jelentkezünk (az éta Carinae a HST felvételén).

94/5. SN 1994I az M51-ben – két független magyar felfedezője is volt a robbanásnak! Bakos Gáspár és Szitkay Gábor Ráktanyáról végezte független felfedezését, a 44,5 cm-es Dobsonnal.

A változós rovatban Italo Dalmeri olaszországi amatőrtársunk fotója a Nova Cas 1993-ról. A felvétel kvázi-Schmidt-kamerával készült.

94/7-8. Protuberancia-toldat – házilag. Iskum József cikke a házilag elkészíthető toldatról. Beindulnak a protuberancia-észlelések is a Nap-rovatban.

94/9. Az év eseménye a júliusi üstököskarambol! A Jupiterbe csapódott Shoemaker–Levy-üstökös rendkívül látványos, könnyen észlelhető, sötét becsapódásnyomokat hagyott hátra maga után az óriásbolygó légkörében. A becsapódásról készült képek megrendelhetők Tóth Tamástól, a 3,5-ös floppyk 350 Ft-ba kerülnek.

1995

95/2. Észleljünk kisbolygókat! Sárneczky Krisztián felhívása a kisbolygóészlelések beindítására. A téma az üstökös rovatban kap helyet a továbbiakban.

A hátsó borítón Józsa Sándor művészi linómetszete Charles Messier-ről.

95/3. Bemutatkozik az AstroTech – közelebb hozzák a világot.

Hirdetés: Kifogástalan optikák garanciával (Szabó Sándor keretes hirdetése)

95/6. Magyarok Marokkóban. Cikk az 1994-es marokkói autóbuszos napfogyatkozás-expedícióról. A gyűrűs napfogyatkozást a borult idő miatt nem sikerült észlelni.

95/7-8. A digitális égbolt – Holl András a 41 CD-n megjelent Digital Sky Survey-t ismerteti.

95/11. Az MCSE World Wide Web címlapja – Tóth D. Krisztián ismerteti az MCSE akkor már fél éve üzemelő honlapját. (A „honlap” szó akkor még nem terjedt el, mindenki a home-page-et használta, az „ottlap”-tól pedig idegenkedtünk... Az „InterNet”-hez akkor még kevesen fértek hozzá, a mai felhasználók pedig mit sem tudnak olyan varázsszavakról, mint a Gopher vagy a Lynx.)

Dán András Első tapasztalataim egy CCD-kamerával c. írása is az új idők szelét jelzi...

Vaskúti György hangulatos cikket közöl a nagy sajátmozgású A Barnard-csillagról.

1996

96/1. A Meteor immár 56 oldalas, borítója ismét színes – a januári számot a Déma plusz Kft. támogatta.

Zajácz György beszámolója egyszemélyes indiai expedíciójáról: a teljes napfogyatkozást teljes sikerrel észlelte, a stuttgarti Faragó Ottó társaságában.

96/2. Cikk a Hale-Bopp-üstökös felfedezőiről – várjuk az évszázad üstökösét!

96/3. A Hale-Bopp immár kiérdemli az ezredvég üstököse jelzőt.

A magyar származású Ernesto Nagy Filho a Shoemaker-Levy becsapódását észlelte Brazíliából. A rövid cikk az egyik becsapódás gombafelhőjének sikeres megpillantását ismerteti.

96/4. Magyar embernek magyar eget! (Mizser Attila áprilisi cikke a nyelvújítás csillagászati vadhajtásairól)

Minőségi távcső elérhető áron! A Gemini első hirdetése a hátsó belső borítón, a G-10-es mechanika képével.

96/5, 6. 1996 tavasza a Hyakutake-üstökösről „szólt”. Bemutatások sorát szerveztük, rengeteg észlelés érkezett be a meglepetésszerűen érkezett fényes üstökösről. A júniusi számhoz először mellékeltünk színes összeállítást a Hyakutake-felvételek felhasználásával.

Első ízben kaptunk támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól a Meteor kiadására.

A májusi számtól kezdve valamennyi borítónk színes, terjedelmünk tartósan megnő 60-64, majd 68 oldalra.

96/7-8. Az első hosszabb cikk az 1999-es teljes napfogyatkozásról. Szabó Sándor az fogyatkozás útvonalát és időtartamát ismerteti.

11. Kenguruk a kupolák között – avagy csillagászat Ausztráliában. Fűrész Gábor cikke ausztráliai útjáról, a hátsó borítón kiváló asztrofotóval az éta Carinae ködösségéről.

Egyre jobb asztrofotókat készítenek amatőrcsillagászaink, a korszak két „sztárfotósa” Rózsa Ferenc és Szitkay Gábor

12. Az október 12-i részleges napfogyatkozás országos siker. Az eseményt az 1999-es napfogyatkozás főpróbájának tartjuk, a média is érdeklődik az esemény iránt, hiszen hosszú évek óta nem láthattunk napfogyatkozást hazánkból. Felhőtlen égen sikerül megfigyelni az eseményt, a budapesti Planetáriumnál legalább 1500 érdeklődő kíséri figyelemmel az égi eseményt. Soha rosszabb főpróbát!

1997

97/1. A CCD-rovatban már a III. részt olvashatjuk Fűrész Gábor CCD-s alapismereteket taglaló sorozatában.

Az első félév számait alapvetően az „üstökösök minden mennyiségben” elv vezérli. Történeti, észlelési fotózási, űrkutatási stb. vonatkozású cikkek egész sorát olvashatjuk.

97/4. Nyitott száj – csukott fül. Csaba György Gábor írja meg forgatási élményeit. (Juszt László Nyitott száj. c. műsorában január 3-án az asztrológia volt terítéken. A tévtan hívei és ellenzői egyaránt mikrofonhoz jutottak, ám a vita résztvevői elbeszéltek egymás mellett, mintha külön-külön nyelvet beszélnének. A végeredmény: mindkét fél győztesként hagyta el a terepet. Vagy pedig vesztesként – értelmezés kérdése.)

97/6. Könyves Bandi, merre vagy? A könyvterjesztés visszásságait taglalja Mizser Attila a Csillagászati évkönyv kiadásán keresztül. Könyves Bandit, a népszerű Moszkva téri könyvárust és az általa képviselt „könyves” szellemet hiányolja. A felvetett problémák ma is aktuálisak.

97/7-8. Észleljük a Hédervári-krátert – ha tudjuk! (Az IAU nemrégiben krátert nevezett el Hédervári Péterről, azonban az alakzat nagyon nehezen észlelhető, hiszen a déli pólus közelében látható – ill. nem látható.)

Az AmaKam, a magyar fejlesztésű CCD-kamera hamarosan piacra kerül – olvashatjuk a CCD-rovatban.

97/9. Folytatódik a Mars ostroma – az amerikaiak Pathfinder programja óriási siker, a marsjárót a címlapon láthatjuk, amint a Maci Laci nevű sziklát tanulmányozza.

A belső borítón Dán András CCD-s Mars-felvételei bizonyítják az új észlelési technika hazai létjogosultságát.

97/11. Ismét felújították a veterán Heyde-refraktort. Légrády Lajos cikke bemutatja a felújtás folyamatát, nehézségeit és a látványos végeredményt.

97/12. Tájékoztató az SZJA 1%-áról. Az ún. 1%-os SZJA-törvény 1997-ben adott először lehetőséget arra, hogy az adózók már befizetett személyi jövedelemadójuk 1%-át felajánlják valamely társadalmi szervezet számára. Az MCSE-nek 840 ezer Ft-ot utalt át az APEH.

1998

98/1. A sztár és a csillagok – interjú Zoránnal. Sztevanovity Zorán, a népszerű előadóművész a csillagászat iránt érdeklődik. A Calypso rádióba küldött MCSE-tájékoztató alapján lépett be az MCSE-be. (A beszélgetést Nagy Zoltán Antal jegyezte le.)

98/2. Analemmatikus napóra szerkesztéséről közöl cikket Ponori Thewrewk Aurél. Az ember-árnyékvetővel „felszerelt” napóra egyik szép példánya található a keszthelyi Festetics-kastély parkjában.

98/3. Cikksorozatot indítunk a reformkori csillagászatról, a 150 évvel ezelőtt kitört forradalom tiszteletére. A szabadságharc viharaiban a gellérthegyi csillagvizsgáló megsemmisült, erről azonban későbbi alkalommal írunk.

98/5: Állandó színes melléklet indul, Az új Naprendszer sorozat első jelentkezése: a Merkúrt mutatjuk be.

A címlapon az Orion-köd, Fűrész Gábor mozaikfelvétele mindenkit meggyőz a CCD-technika előnyeiről...

98/7-8. Az első vaskosabb összevont 7-8-as számunk 90 oldalas.

Útnak indult a Cassini-szonda, mely 2004-ben fog megérkezni a Szaturnuszhoz, fedélzetén magyar műszereket is elhelyeztek.

1998. augusztus 11-én megnyílt a Telescopium, az első igazi távcsöves szaküzlet. A cégben az MCSE-nek is van résztulajdona.

98/12. A Leonidák korábban érkeztek! Összefoglaló az 1998. november 16/17-i Leonida-záporról. Az éjszaka folyamán fantasztikus tűzgömbesőt figyelhettek meg a szerencsések. A legtöbben azonban lemaradtak a látványosságról, mivel mindenki a következő éjszakára várta a Leonidákat.

1999

99/1. A képmellékletben: Piszkés-tetői CCD-feltételek. A 60 cm-es Schmidt-távcsővel készült mély-ég és üstökösfelvételek galériája.

99/2. A csillagok rögös útján: a 10 évvel ezelőtt újjáalakult MCSE tíz évének eredményei, tanulságai, kudarcai. (Mizser Attila összefoglalója)

2000? 2001? Mikor kezdődik az új évezred. Ponori Thewrewk Aurél cikkét több hozzászólás követi az akkoriban igen fontos kérdésben. (L. még a 2KY probléma a számítástechnika világában...)

99/4. Az AmaKam CCD-kamerák születésének regényes történetét ismerteti Papp István.

99/5. CCD-rovat: Határmagnitúdó verseny CCD-seknek. A versenyt később Berkó Ernő nyeri, aki 10 cm-es refraktorral és AmaKam kamerával észlelt.

99/6. Berkó Ernő szupernóvát fedezett fel az NGC 2841 jelű galaxisban. Ismét egy független felfedezés, a 10 cm-es refraktort és az AmaKamot használta észlelőnk. A média is felfigyelt észlelőnk sikerére, néhány napra „médiasztárrá” avatva barátunkat.

99/9. Az augusztus 11. Teljes napfogyatkozást amatőrök ezrei, emberek milliói követték figyelemmel. Beszámolók egész sorát közöljük a lelkes észlelőktől. Az MCSE sebtében fotópályázatot ír ki az észlelők számára, és október 4-én napfogyatkozás-konferenciát szervez az eseménynek szentelve. A legjobb amatőr fotók a Meteor 99/12. számában és a 2000-es Meteor csillagászati évkönyvben jelennek meg.

99/11. A csákvári napóra újjászületése. Bartha Lajos cikke egy példaszerűen szépen felújított napóráról, melyet a napfogyatkozás idején avattak. (A csákvári napóra képe megtekinthető a Meteor hátsó borítóján.)