Keresés:
    
 
 
 
Főoldal Lapunkról Rovatok Bolygók
   
Bolygók Konvertálás PDF-formátumba Nyomtatás Elküldés emailben

Rovatvezető:
Kiss Áron Keve
2600 Vác, Báthori u. 15.
E-mail: Ez az e-mail cím védve van reklámlevelek ellen. Javascript-re van szüksége, hogy megnézze.
Web: http://bolygok.mcse.hu/

Naprendszerünk nagy objektumai, a bolygók, szépségük, változatosságuk és könnyű megkereshetőségük miatt az amatőrcsillagászok kedvenc objektumai közé tartoznak. A rovat célja, hogy a beérkezett megfigyelések feldolgozásával, közlésével  segítse az észlelő amatőrcsillagász munkáját, és a bolygók felszínén, légkörében végbemenő megfigyelt változások hosszútávú rendszerezésével hozzájáruljon ismereteink gyarapításához. Segítséget nyújt a kezdő amatőrcsillagászok számára első észlelésük megtételéhez, a gyakorlott észlelők értesülhetnek a bolygók gyorsan változó világával kapcsolatos információkról.

Ma, az űrkutatás korszakában is nagyon hasznos, érdekes, fontos tevékenység a bolygók megfigyelése. Míg régen az amatőrök számára a finom részletek megörökítésének szinte egyetlen eszköze a rajzolás volt, addig mára az eszköztár kibővült a technika szédítő iramú fejlődésének köszönhetően a különböző digitális kamerákkal. Ezekkel az eszközökkel az amatőr lehetőségei megsokszorozódtak, képei vetekednek, vagy meg is haladják a néhány évtizeddel ezelőtti szakcsillagászok akkori műszerezettségével elért képeit. Az űrszondák nagyfelbontású képeivel természetesen nem versenyezhetnek, de nagyszerűen kiegészíthetik azokat.

Ehhez a szép, érdekes ég alatti tevékenységhez nyújt segítséget, inspirációt ez a rovat.

A rovatvezető közel húsz évnyi tapasztalattal rendelkező amatőrcsillagász, a bolygók rendszeres megfigyelésébe néhány évvel ezelőtt kezdett bele.