Keresés:
    
 
 
 
Főoldal Lapunkról Rovatok Csillagászattörténet
   
Csillagászattörténet Konvertálás PDF-formátumba Nyomtatás Elküldés emailben

Rovatvezető:
Keszthelyi Sándor
7625 Pécs, Aradi vértanúk u. 8.
E-mail: Ez az e-mail cím védve van reklámlevelek ellen. Javascript-re van szüksége, hogy megnézze.
Web: http://csillagaszattortenet.csillagaszat.hu/

A rovatról:

1971-ben indította el a Meteor folyóiratot a TIT Csillagászat Baráti Köre. A lap kifejezetten az amatőrcsillagászati észlelők tájékoztatását szolgálta. Elvétve megjelentek benne a csillagászattörténettel kapcsolatos felhívások, az amatőrcsillagászat történetének cikkei, visszaemlékezések, csillagászok életrajzai, csillagászattörténeti rendezvények hírei is.

1988 szeptemberében a Meteor szerkesztőbizottsága - a lap színesítése és az ilyenirányú igények érdekében - egy új rovat: a csillagászattörténeti indítását határozta el. Az 1988. októberi Meteor adott hírt a csillagászattörténeti rovat 1989. elejei indulásáról. A rovat céljait beharangozó cikk az 1989. márciusi számban jelent meg. A rovat attól kezdve (többé-kevésbé) rendszeresen jelentkezik a Meteorban, a Magyar Csillagászati Egyesület havi lapjában.

Az egyetemes csillagászat történetének eredményei ritkábban kapnak helyet. A rovat fő profilja a magyar csillagászat és amatőrcsillagászat történetének bemutatása. Szívesen fogadunk ilyen tárgyú kéziratokat, vagy adunk javaslatot és segítséget a kutatáshoz.