Keresés:
    
 
 
 
Főoldal Lapunkról Rovatok Hold
   
Hold Konvertálás PDF-formátumba Nyomtatás Elküldés emailben

Rovatvezető:
Görgei Zoltán
MCSE, 1300 Budapest, Pf. 148.
E-mail: Ez az e-mail cím védve van reklámlevelek ellen. Javascript-re van szüksége, hogy megnézze.
Web: http://hold.mcse.hu/

A rovatról:

A Hold az egyik legszebb égitest: minden alkalommal más-más arcát mutatja. Sokan gondolják úgy, hogy nem érdemes észlelni, hiszen több űrszonda is vizsgálta, és az ember is leszállt a felszínére, így már semmi újat nem nyújthat. Egy amatőrcsillagász azonban a szépsége miatt észlel egy-egy területet, azért, mert hatalmába keríti egy ismeretlen, megmagyarázhatatlan érzés, mikor az eget kémleli. Így vannak ezzel a Hold-észlelők is.

Az 1987-ben indult rovat célkitűzése, hogy rendszeresen beszámoljon a szakcsoport munkásságáról, az észlelők eredményeiről, valamint, hogy tájékoztassa az észlelőket. Célja továbbá, hogy összegyűjtse és archiválja az észleléseket, valamint segítséget nyújtson a megfigyelőknek, ha valamiben segítségre szorulnak. A rovatvezető 1997 óta foglalkozik
csillagászattal. Már a kezdetektől érdekelte a Hold-megfigyelése, de megfelelő technika hiánya miatt csak egy éve foglalkozik komolyabban égi kísérőnk megfigyelésével. A rovatot 2005 augusztusában vette át Kocsis Antaltól, aki több évtizedes munkásságával maradandó nyomot hagyott a rovat életében, és aki jelenleg is vezeti a szakcsoportot.