Keresés:
    
 
 
 
Főoldal Lapunkról Rovatok Mély-ég objektumok
   
Mélyég-objektumok Konvertálás PDF-formátumba Nyomtatás Elküldés emailben

Rovatvezető:
Sánta Gábor
5310 Kisújszállás, Arany J. u. 2/B/9.
E-mail: Ez az e-mail cím védve van reklámlevelek ellen. Javascript-re van szüksége, hogy megnézze.

A rovatról:

Talán ennek a rovatnak a neve a legtalányosabb a laikusok számára. Mit is jelent ez a bizonyos mély-ég? Angol fordításból ered, a "deep sky" jelző első közelítésben minden olyan égi objektumra vonatkozik, amely naprendszerünk határain kívül esik.

Megfigyeléseink tárgyai ennek megfelelően elsődlegesen saját galaxisunk, a Tejút objektumai: fiatal, "erejük teljében" lévő csillagok laza csoportosulásai, a nyílthalmazok; idős, halvány csillagok tíz- vagy akár százezreinek sűrű, szimmetrikus városai, a gömbhalmazok; csillagtetemek pompás "síremlékei", a planetáris ködök; a csillagközi teret mindenhol behálózó por- és gázanyag látványos sűrűsödései, a reflexiós, az emissziós és a sötét ködök hatalmas leplei. Mindezek mellett természetesen fényévmilliókra lévő extragalaxisok ezrei is elérhetőek amatőr távcsövekkel, beláthatalan mélységeibe ereszkedvén így az Univerzum múltjába.

Rovatunk az égbolt ezen csodáit megfigyelő amatőrök munkáját fogja össze és koordinálja, valamint észleléseiket rendszeresen közölve megosztja azokat társainkkal a Meteor hasábjain.